Minna Pensola και Antti Tikkanen να αναλάβει ως καλλιτεχνικοί διευθυντές της Μουσικής Δωματίου Kuhmo

Οι βιολιστές Minna Pensola και Antti Tikkanen έχουν επιλεγεί ως καλλιτεχνικοί διευθυντές της Μουσικής Δωματίου Kuhmo. Είναι και οι δύο γνωστοί ως σολίστες, εμπνευσμένοι μουσικοί δωματίου και ορχηστρικοί ηγέτες. Είναι επίσης μέλη του διεθνώς επιτυχημένου κουαρτέτου εγχόρδων Meta4. Ο προηγούμενος σκηνοθέτης του Φεστιβάλ, Βλαντιμίρ Μέντελσον, πέθανε τον Αύγουστο. Κατείχε τη θέση από το 2005.

Οι Minna Pensola και Antti Tikkanen θα αναλάβουν αμέσως ως συν-καλλιτεχνικοί διευθυντές. Το πρώτο πρόγραμμα που θα σχεδιάσουν εξ ολοκλήρου θα είναι αυτό για το 2023, καθώς το Φεστιβάλ του επόμενου έτους θα βασίζεται στο αρχικό πρόγραμμα του Βλαντιμίρ Μέντελσον για το 2020 και έχει ως θέμα την τέχνη της ψευδαίσθησης.

[Απαιτητικά κριτήρια επιλογής]

“Αυτή η επιλογή θα σημαίνει μια νέα αρχή για το φεστιβάλ, ενώ θα προσπαθούμε να διατηρήσουμε ό, τι κάνουμε καλύτερα”, λέει ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Kuhmo Chamber Music Sari Rusanen.

“Είχαμε πολλούς εξαιρετικούς υποψηφίους, μεταξύ των οποίων ήταν οι Antti Tikkanen και Minna Pensola. Πρότειναν να εργαστούν ως ομάδα: η συνδυασμένη εμπειρία και τα δίκτυά τους είναι πραγματικά τεράστια.’

Οι αυστηρές απαιτήσεις καθορίστηκαν κατά τη διάρκεια της δίμηνης διαδικασίας επιλογής για τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή. Ο νέος σκηνοθέτης θα πρέπει να είναι καλά συνδεδεμένος διεθνώς και να είναι ένας επιφανής μουσικός παγκόσμιας φήμης. Θα πρέπει να γνωρίζουν το ρεπερτόριο μουσικής δωματίου και να είναι εξοικειωμένοι με το παγκόσμιο φάσμα των σχετικών καλλιτεχνών που είναι ενδεχομένως διαθέσιμοι. Θα πρέπει επίσης να εκτιμήσουν ολόκληρη την ιδέα του Kuhmo και τις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί, ενώ ταυτόχρονα είναι αρκετά τολμηροί για να δοκιμάσουν κάτι νέο. Επιπλέον, θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν τη σχέση μεταξύ τέχνης και Οικονομικών και να κατανοήσουν τη σημασία της συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης.

“Η Minna Pensola και η Antti Tikkanen πληρούν τέλεια τα κριτήρια”, λέει ο Sari Rusanen. “Έχουν περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας του Kuhmo και η καινοτομικότητά τους έχει αποδειχθεί σαφώς στα προγράμματα που έχουν προγραμματίσει για άλλα φεστιβάλ.’

[Νέες κατευθύνσεις]

Το Kuhmo Chamber Music, το οποίο ξεκίνησε το 1970, είναι το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου της Φινλανδίας και ένα από τα πιο διάσημα γεγονότα διεθνώς του είδους του. Κάθε χρόνο πάνω από 70 συναυλίες με πάνω από εκατό καλλιτέχνες. Η Minna Pensola και ο Antti Tikkanen θέλουν να διασφαλίσουν ότι ο Kuhmo παραμένει η πρωτεύουσα της μουσικής δωματίου του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ντουέτου στο κοινό του Kuhmo θα ακούσει ακόμα τα κλασικά της μουσικής δωματίου καθώς και νέες ανακαλύψεις, όλα ερμηνεύονται από διακεκριμένους καλλιτέχνες. Οι Minna Pensola και Antti Tikkanen γνωρίζουν καλά τη φινλανδική και διεθνή μουσική σκηνή και επιθυμούν στο μέλλον να συνδυάσουν το mainstream της φινλανδικής μουσικής ζωής με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διεθνούς μουσικής παραγωγής. Σχεδιάζονται νέες κατευθύνσεις. Τα προγράμματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εκδηλώσεις πολυμέσων και θα μπορούσαν να υπάρξουν πειράματα σε μουσικά είδη και περισσότερη ελευθερία για τους καλλιτέχνες να κάνουν το δικό τους πράγμα. Προμήθειες έργων Φινλανδών συνθετών βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη, όπως και συνεργασίες με άλλους οργανισμούς, επισκέψεις σε κοντινές πόλεις και πόλεις και συναυλίες σε διάφορα μέρη της περιοχής Kuhmo.

“Στη μουσική όλα τα στρώματα του χρόνου είναι παρόντα όλη την ώρα. Αυτό θα πρέπει να γίνει αισθητό και στο Kuhmo. Με όλη την παράδοση και την ιστορία του, το φεστιβάλ πρέπει να αντικατοπτρίζει τον κόσμο του σήμερα, ” είναι πώς το συνοψίζει η Minna Pensola.

[Τεράστια εμπειρία]

Οι νέοι συν-καλλιτεχνικοί διευθυντές κατέχουν μια σειρά από ατού. Γνωρίζουν όλα όσα είναι παραδοσιακά για το Kuhmo και έχουν μεγάλη εμπειρία καλλιτεχνικού σχεδιασμού. Και οι δύο έχουν παρουσιάσει μουσική δωματίου στο Kuhmo, ιδιαίτερα ως μέλη του Κουαρτέτου Meta4, το οποίο ήταν κουαρτέτο-in-residence στο Φεστιβάλ από το 2008 έως το 2017. Η Minna Pensola ήταν διευθύντρια του Sysmän Suvisoitto (Sysmä Summer Sounds Festival) από το 2005 έως το 2011 και έχει διευθύνει το κλαμπ ζωντανής μουσικής Klasariklubi που ίδρυσε από το 2008. Ο Antti Tikkanen ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής της φινλανδικής Μπαρόκ ορχήστρας από το 2014 έως το 2017. Οι Pensola, Tikkanen και Meta4 σχεδίασαν μαζί το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Oulunsalo soi από το 2008 έως το 2011 και το ζευγάρι ίδρυσε τη σειρά συναυλιών Pukama Chamber στο Ελσίνκι το 2010.

Είναι επίσης έμπειροι δάσκαλοι, ένα εγχείρημα που αποτελεί σημαντική πτυχή του Φεστιβάλ Kuhmo. Έχουν διδάξει και οι δύο στην Ακαδημία Sibelius από το 2006 και ο Antti Tikkanen ήταν ο υπεύθυνος δάσκαλος μουσικής δωματίου του κατώτερου τμήματος της Ακαδημίας για αρκετά χρόνια. Η Minna Pensola διδάσκει επίσης στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσικής Δωματίου (ECMA).

[Μια σκληρή πράξη που πρέπει να ακολουθήσετε]

Το νέο δίδυμο έχει καλές αναμνήσεις από τον Vladimir Mendelssohn, με τον οποίο ήταν στενά συνδεδεμένοι. “Μερικές φορές αισθάνεται σαν μια αρκετά σκληρή πράξη να ακολουθήσει”, παραδέχονται. “Από την άλλη πλευρά, είναι δύσκολο να φανταστούμε ένα πιο φυσικό μαξιλάρι εκτόξευσης για το έργο, δεδομένου του δικού μας ιστορικού στο Kuhmo και όλων των συζητήσεων που είχαμε με τον Vlady όλα αυτά τα χρόνια και τις ιδέες που μοιραστήκαμε.’

Η μουσική δωματίου Kuhmo σήμαινε πάντα πολλά για τους Pensola και Tikkanen. “Όταν ήμασταν φοιτητές αντιπροσώπευε ένα υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και αργότερα ήρθε να συμβολίσει μια οικογένεια στην οποία θέλαμε να είμαστε μέρος. Ή έναν πλανήτη που ήθελες να φτάσεις. Όταν το Φεστιβάλ είναι ενεργοποιημένο, το Kuhmo είναι ένα γεμάτο χωνευτήρι παραλλαγμένων στυλ, εμπνευσμένοι χαρακτήρες και εκπληκτικές συναντήσεις.’

Φέτος η μουσική δωματίου Kuhmo ήταν μια μάλλον μικρότερη υπόθεση. Αλλά πώς θα είναι το φεστιβάλ τα επόμενα χρόνια από την άποψη του μεγέθους; “Η πανδημία άφησε και φέτος το στίγμα της στο καθημερινό πρόγραμμα του φεστιβάλ και κάποιες από τις απαραίτητες αλλαγές που έγιναν έγιναν αισθητές στις σωστές. Ο Vladimir Mendelssohn κατάφερε να αλλάξει το πρόγραμμά του, επιλέγοντας μια πιο λεπτή έκδοση. Θα ακούσουμε προσεκτικά τα σχόλια από όλες τις πλευρές.’

Το κοινό θα ενδιαφέρεται επίσης προφανώς για το τι πρόκειται να ακούσουν στο Kuhmo στο μέλλον. Οι Pensola και Tikkanen πιστεύουν ότι θα υπάρξει μια αναγνωρίσιμη βασική ομάδα όπως πάντα υπήρχε, αλλά υπάρχει χώρος για νέες φωνές και ανθρώπους. “Ο Vladimir Mendelssohn έλεγε ότι το πρόγραμμα επιλέγει τους ερμηνευτές του και φαίνεται φυσικό να συνεχίσει με το ίδιο πνεύμα. Όπως είπε κάποτε ο δημιουργός του Φεστιβάλ, Seppo Kimanen: το Φεστιβάλ πρέπει πάντα να είναι διαφορετικό για να φαίνεται το ίδιο.

Leave a Reply