Θέλετε να μπορείτε να επισκευάσετε το τηλέφωνό σας μόνοι σας;

Το κινητό σας τηλέφωνο, tablet, τηλεόραση, κονσόλα παιχνιδιών, smartwatch και ούτω καθεξής, γίνονται όλο και καλύτερα και θα διαρκέσουν περισσότερο και περισσότερο. Αλλά αν μια συσκευή σπάσει, τότε στις περισσότερες περιπτώσεις διαγράφεται αμέσως. Οι συσκευές έχουν γίνει τόσο περίπλοκες ώστε η επισκευή είναι συχνά πιο ακριβή από την αγορά ενός νέου.

Και αυτό είναι κρίμα, φυσικά. Η επισκευή δεν πρέπει μόνο να είναι φθηνότερη, αλλά και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των συσκευών. Ως αποτέλεσμα, είναι λιγότερο πιθανό να καταλήξουν στον σωρό αποβλήτων και αυτό είναι καλύτερο για το περιβάλλον.

Οι υποστηρικτές του δικαιώματος επισκευής φαίνεται επίσης να κάνουν καλά με αυτό. Η αντικατάσταση της μπαταρίας του νέου σας MacBook θα πρέπει να είναι μια απλή δουλειά που μπορεί να σας εξοικονομήσει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ευρώ.

Ωστόσο, αυτό δεν λειτουργεί στην πράξη. Κάτι που η Apple, είτε σκόπιμα είτε όχι, δείχνει με το νέο πρόγραμμα επισκευής. Αυτό σας επιτρέπει να επισκευάσετε μόνοι σας ορισμένα προϊόντα της Apple και να εξοικονομήσετε κόστος. Αλλά αν αυτό αξίζει τον κόπο…

Οι σημερινές συσκευές συναρμολογούνται με μεγάλη ακρίβεια από ειδικά σχεδιασμένα μηχανήματα. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, απαιτείται ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για να οδηγήσει την κατασκευή προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επομένως, η επισκευή μιας συσκευής που συναρμολογείται με αυτόν τον τρόπο απαιτεί ειδικές γνώσεις και πιθανώς επίσης ειδικό εξοπλισμό. Και τα δύο πράγματα που γενικά δεν έχετε στο σπίτι σας.

Τώρα η Apple λύνει αυτό στέλνοντάς σας αυτή τη γνώση και τον εξοπλισμό με δάνειο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να επισκευάσετε το iPhone σας στο σπίτι. Αλλά τότε πρέπει να περάσετε από ένα βιβλίο 162 σελίδων και να μάθετε πώς λειτουργεί ο εξειδικευμένος εξοπλισμός για να μπορέσετε να ξεκινήσετε. Έτσι πρέπει να βάλετε πολύ χρόνο και ενέργεια σε αυτό.

Τώρα αυτό δεν πρέπει να είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά παίρνετε επίσης όλους τους κινδύνους. Εάν κάτι πάει στραβά με την επισκευή, είστε ακόμη πιο μακριά από το σπίτι και ίσως χρειαστεί να καλέσετε τον επαγγελματία.

Βασικά, η πολυπλοκότητα των σημερινών συσκευών δεν επιτρέπει πλέον την επισκευή του από τον ιδιοκτήτη.

Πριν από χρόνια επισκευάστηκα το δικό μου MacBook Pro από το 2011. Αντικατέστησα την μπαταρία και το σκληρό δίσκο. 15λεπτη δουλειά. Σήμερα δεν τολμώ να πλησιάσω το MacBook Air με ένα κατσαβίδι πια. Ούτε καν αν η Apple υπόσχεται να με βοηθήσει με εξειδικευμένα μηχανήματα και λογιστική γεμάτη πληροφορίες. Απλά δεν θέλω να αναλάβω τον κίνδυνο να σπάσω οτιδήποτε άλλο.

Φαίνεται λοιπόν ότι πρέπει να επιλέξουμε ή να μοιραστούμε. Θέλοντας να έχετε τις μικρότερες και ταχύτερες συσκευές δεν συμβαδίζει με τη δυνατότητα να μπορείτε να τις επισκευάσετε επίσης, εκτός αν θέλετε να κάνετε παραχωρήσεις σε αυτό και να γίνετε πραγματικά ειδικός επισκευής. Εάν δεν το θέλετε, εξακολουθείτε να εξαρτάστε από τον ειδικό που διαθέτει τα εργαλεία και τις γνώσεις που μπορούν να το κάνουν για εσάς.

Το ολλανδικό FairPhone δίνει ένα καλό παράδειγμα για το πώς αυτό μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα στην πράξη από τη λύση της Apple. Το τηλέφωνο που κατασκευάζει η εταιρεία είναι αρθρωτό και επομένως μπορεί εύκολα να αποσυναρμολογηθεί, χωρίς ειδικά εργαλεία. Κάθε ενότητα μπορεί να διαταχτεί χωριστά και να αντικατασταθεί. Μπορείτε να αντικαταστήσετε μια σπασμένη κάμερα με μια νέα μέσα σε λίγα λεπτά. Αλλά πρέπει να αποδεχτείτε ότι δεν έχετε το ταχύτερο τηλέφωνο, το οποίο μπορεί να τραβήξει τις καλύτερες φωτογραφίες ή να έχει την καλύτερη οθόνη.