Τέσσερα ηφαίστεια PH είναι σε επίπεδο συναγερμού 1? Εδώ είναι τι σημαίνει αυτό

(SPOT.ph) Φαίνεται ότι το 2020 δεν έχει τελειώσει την εκφόρτωση σκατά του ακόμα. Το Φιλιππινέζικο Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας ανέφερε το πρωί της 18ης Αυγούστου ότι τέσσερα ηφαίστεια βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 1-με σεισμό μεγέθους 6,5 που ανακινείται το νησί Masbate περίπου στις 8 π.μ. της ίδιας ημέρας. Όλη η παράξενη δραστηριότητα έχει twitter abuzz, αλλά πριν αρχίσετε να ανησυχείτε, θα πρέπει να σημειώσετε ότι τα τέσσερα ηφαίστεια, Taal, Mayon, Kanlaon, και, Bulusan, έχουν υπό Επίπεδο Συναγερμού 1 για κάποιο χρονικό διάστημα τώρα. Παραθέτουμε όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε από το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων (PHIVOLCS).

Το γραφικό ηφαίστειο Taal εντοπίστηκε απελευθερώνοντας ατμό το πρωί της 18ης Αυγούστου. Η «φουμαρική δραστηριότητα», γνωστός και ως αδύναμος ατμός, από τον κύριο κρατήρα έφτασε μέχρι και τα 20 μέτρα ύψος πριν παρασυρθεί, σύμφωνα με το δελτίο του PHIVOLCS στις 8 π.μ. Πέντε ηφαιστειακοί σεισμοί καταγράφηκαν επίσης από τις 8 π.μ. την προηγούμενη ημέρα.

Taal Ηφαίστειο παραμένει σε επίπεδο συναγερμού 1, δήλωσε ο PHIVOLCS. Μειώθηκε σε αυτό το επίπεδο συναγερμού στις 19 Μαρτίου μετά από αρκετές εβδομάδες σοβαρής αναταραχής που αρχίζει τον Ιανουάριο-yup, που ήταν μόλις φέτος.

Ηφαίστειο Μάιον
Πάνω στην περιοχή Bicol, το ηφαίστειο Mayon καταγράφηκε επίσης εκπέμποντας ατμό-φορτωμένο λοφία που αυξήθηκε μέχρι 750 μέτρα ύψος, δήλωσε ο PHIVOLCS στο δελτίο τους. Ένα μόνο «γεγονός πτώσης βράχων» συνέβη κατά τη διάρκεια της 24ωρης περιόδου παρατήρησης, ενώ τα πρόσφατα συλλεγέντα στοιχεία «έδειξαν μη σταθερό πληθωρισμό του μεσαίου έως ανώτερου οικοδομήματος που ξεκίνησε στα τέλη του 2019». Αυτό σημαίνει ότι το ηφαίστειο φαίνεται να είναι ενεργό, αλλά όχι αρκετά με ανησυχητικό ρυθμό.

Το ινστιτούτο “θα ήθελα να υπενθυμίσω στο κοινό ότι Το ηφαίστειο Mayon είναι σε επίπεδο συναγερμού 1, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σε μια ανώμαλη κατάσταση.” Αν και είναι απίθανο ότι θα δούμε λάβα στην περιοχή οποτεδήποτε σύντομα, PHIVOLCS δήλωσε ότι είναι καλύτερο να μείνετε έξω από την ακτίνα έξι χιλιομέτρων Μόνιμη Ζώνη Κινδύνου γύρω από το ηφαίστειο.

Ηφαίστειο Κανλάον
Στο νησί Negros, ο ατμός παρατηρήθηκε επίσης να αυξάνεται από το ηφαίστειο Kanlaon σε ύψος έως και 500 μέτρα. Τέσσερις ηφαιστειακοί σεισμοί καταγράφηκαν μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ οι πλαγιές παρατηρήθηκαν να φουσκώνουν. Σύμφωνα με το δελτίο, αυτές οι παράμετροι μπορεί να σηματοδοτούν κίνηση μέσα στο ηφαίστειο.

Το PHIVOLCS υπενθύμισε και πάλι στο κοινό ότι ο Kanlaon βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Επίπεδο Συναγερμού 1, πράγμα που σημαίνει ότι “έχει εισέλθει σε μια περίοδο αναταραχής”. Πίεσαν για την επικίνδυνη ζώνη τεσσάρων χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο να γίνει αυστηρά εκτός ορίων.

Ηφαίστειο Μπουλουσάν
Δεν καταγράφηκαν ηφαιστειακοί σεισμοί κατά τη διάρκεια της 24ωρης περιόδου στο όρος Bulusan, Rusogon. Παρατηρήθηκαν αδύναμες εκπομπές ατμού από χαμηλότερο εξαερισμό και κάποια παραμόρφωση του εδάφους. Το PHIVOLCS σημείωσε ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι “ηφαιστειακές διεργασίες” συμβαίνουν κάτω από το ηφαίστειο.

 

Leave a Reply